STRATEGIE ZONDAG

SPORTMET

METEN VAN JE ZWEMSLAG

Dat is zo klaar als een klontje lijkt me. Wanneer je weet wat je te trainen hebt, kun je veel gerichter aan de slag gaan. Het maken van jouw eigen sportplan is een van de manieren om erachter te komen wat voor doelen je jezelf gaat stellen en hoe je er volgens je gevoel voor staat. Hierin geef je aan wat je van plan bent te gaan trainen.

Wat je daarvoor echt te doen staat, daar kom je achter als je dat gaat opmeten. Hoe staat jouw borstcrawl ervoor? Hieronder staan allerlei testen de je bij het zwemmen doen of het nu gaat om mentale hardheid trainen, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, techniek of snelheid. Kom erachter hoe je ervoor staat!

SNELHEIDSTESTEN

Snelheidstesten is waarschijnlijk het eerst waar jij aan denkt als het gaat om het meten. Je meet of je sneller bent geworden op een bepaalde afstand over verloop van (een bepaalde) tijd. Er zijn verschillende afstanden waarvan je de snelheid kan meten. Mijn advies is wel om die snelheid te gaan testen die je ook daadwerkelijk in een wedstrijd gaat doen. Noteer je bijvoorbeeld van elke 50m de tijd, dan zie je ook nog waar een 'versnelling' of een 'dip' te zien is. Het nadeel is dat het een momentopname is en dat er ook een maximaal vermogen van de atleet wordt gevraagd, waar rekening mee gehouden moet worden in het trainingsprogramma.

Wat ook nog getest kan worden is een 50m of 100m tijd. Dat is weer veel makkelijker op te nemen in een training. Het zegt wat wat minder. Aangezien je dit bijna elke week kan doen, krijg je wel meer resultaten en is dit minder een momentopname.

Er is ook nog een ander soort snelheidstest gebaseerd op uithoudingsvermogen. Je zwemt hierbij een reeks aan 50 of 100 meters en je houdt op wanneer je het tijdsdoel niet meer haalt met een marge van 2 seconden omhoog of omlaag. Voorbeeld voor een gevorderde atleet die als doel een 500m heeft in een triatlonwedstrijd: Zwem 100m in 1:00 minuut met 10 seconden rust tussen de 100 meters. Wanneer dit een ongeveer 3x keer per jaar wordt getest, zijn er resultaten te vergelijken. Het vergt weer ontzettend veel van de atleet. Het is een dagopname en in het trainingsprogramma zal met deze test rekening gehouden moeten worden.

ZWEMANALYSE

Om je techniek en skills te verbeteren, is een zwemanalyse handig om te (laten) maken. Dit gebeurt in de praktijk het meest in het hoofd van de trainer aan de kant. Hij of zij geeft je op basis daarvan ook aanwijzingen. Het handigst voor jezelf is om een video analyse te doen met onder- en boven water beelden. SPORTMET maakt ook zwemanalyses. Er wordt bij ons in de video een voice over gebruikt die aangeeft wat er beter kan en waarom. Ook krijg je een rapportje erbij met daarin alle punten met oefeningen om dit te verbeteren en een advies vanuit SPORTMET. Op aanvraag kan er ook een persoonlijk gesprek worden gepland om dit met jou te bespreken. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden voor een zwemanalyse, klik dan hier.

SLAGLENGTE / SLAGFREQUENTIE

De slaglengte en de slagfrequentie berekenen is echt niet heel moeilijk en daar ik (bijna) iedere training geschikt voor. Dat maakt het ook uitermate geschikt om dit elke 4 tot 8 weken te meten, waardoor de ontwikkeling van de zwemslag heel goed kan volgen. Dit is wel afhankelijk van hoeveel tijd en energie er wordt besteed aan het geven van techniek. De resultaten geven aan wat voor soort slag de atleet heeft (schouder-, heupgedreven of een combinatie daarvan) en biedt mogelijkheden om te bepalen of er geoptimaliseerd kan worden.

HARTSLAGMETING

Hartslagmetingen met een hartslagmeter in het water zijn vaak niet zo betrouwbaar. Wanneer je dit doet, zul je ontzettend veel pieken zien en weer een snelle daling wanneer je weer gaat zwemmen. In het water lig je horizontaal. Wanneer je aan de kant gaat hangen, gaat je hartslag omhoog door de verticale houding. Het wordt dan moeilijk om via je hartslagmeter je trainingszones voor het zwemmen te bepalen.

Wat je wel kan meten via je hartslag is hoe snel deze weer naar beneden gaat. Meet je hartslag op wanneer je aan je baan begint. Zwem bijvoorbeeld 100m op wedstrijdtempo en bekijk meteen je hartslag weer. Je mag pas weer vertrekken als je hartslag zoveel slagen is gedaald of op het oude niveau zit. De tijd daartussen kun je meten. Doe je dit vaker, dan krijg je ook een aardig beeld van je zwemconditie. En dit is makkelijk zelf te doen!

LACTAAT METINGEN

Je trainingszones bepalen voor het zwemmen, kun je echt het beste bepalen door lactaat metingen te doen. Het liefst doe je deze ongeveer 3 tot 4 keer per jaar en het brengt niet alleen de conditie van de zwemmer in beeld, ook is af te leiden of de atleet een sprinter of meer een duursporter is. Lactaatmetingen zijn niet voor iedereen voorhanden en niet iedereen vind het prettig om geprikt te worden in het oor. Meestal zijn deze testen alleen beschikbaar voor elite zwemmers.

MENTALE TESTEN

Triatlon gaat niet alleen om conditie. Ik heb atleten zien afhaken, simpelweg omdat hun hoofd niet in de wedstrijd was. Wedstrijdhardheid trainen, kan ook door mentaal te testen op hoe de atleet omgaat met het niet halen van het doel. Hierboven staat een snelheidstest beschreven om je uithoudingsvermogen te testen. Wat gebeurt er als de trainer / coach dezelfde opdracht geeft, maar dan met een getal ervoor. Wanneer dit is zwem 3x 100m in 1:00 minuut en je hebt 10 seconden rust met een afwijking van 2 seconden, dan is de haalbaarheid groot en is dit misschien wel makkelijk. Wanneer de opdracht is zwem 5x 100m in 1:00 minuut met 10 seconden rust met een afwijking van 2 seconden, wordt het al meer een uitdaging voor de gevorderde atleet. De haalbaarheid is niet zo makkelijk en de trots wordt groter naarmate dit wordt behaald. Maar wat als je zegt dat hij of zij dit 10x of 20x mag doen, wanneer moet de atleet dan stoppen en hoe wordt daarmee om gegaan? Dit is echt een supertest. Doe dit alleen wanneer je echt een coach bent en je atleten ook weer kan motiveren.

Welke test ga jij doen?

METEN IS WETEN