ZWEM ZATERDAG

SPORTMET

ZWEMANALYSE VOORBEELD

Het is weer tijd voor een video zwemanalyse voorbeeld met dank aan Ron. Je ziet hoe de analyse van de beelden onderwater wordt uitgevoerd. Bij de zwemanalyse wordt er met een zekere structuur gewerkt om alle aspecten van de borstcrawl te analyseren en ook om overzicht te creëren. Ron heeft bij deze video analyse ook een overzicht gekregen waarop de beoordeling van alle punten wordt vermeld, samen met daarbij specifieke zwemoefeningen om de punten te verbeteren. Het overzicht geeft een beeld en een advies van SPORTMET waaraan er gewerkt kan worden en ook hoe je dat kan aanpakken. Super handig!

Zwemanalyse van Ron. Dankjewel!

ROTATIE

Uit deze analyse blijkt dat er niet aan de rotatie van het bovenlichaam gewerkt hoeft te worden, maar aan het niet roteren van de benen. Hierdoor zal de ligging verbeteren (weerstand verminderen) en de beenslag effectiever worden. De algehele basissnelheid gaat omhoog wanneer dit focuspunt wordt gerealiseerd.

OEFENING 1

Zwem borstcrawl armslag zonder hulpmiddelen. Wanneer je adem gaat halen naar rechts, dan maak je met je linkerbeen 1 beenslag. Adem je naar links, dan maak je 1 beenslag met je rechterbeen. Wanneer je dit doet, kun je simpelweg niet je heup optillen aan de kant waar je adem haalt. Dit is een echte coördinatie oefening. Wanneer je het moeilijk vindt, zorg dan dat je ademhaalt naar dezelfde kant. Dat maakt het een stuk makkelijker. In het begin zal de beenslag veel te heftig worden gedaan. Probeer de ene beenslag vanuit je heup in te zetten, onder water en klein te houden.

OEFENING 2

Je zwemt je borstcrawl beenslag. Maak je lichaam zo lang mogelijk en doe je linkerarm recht naar voren. Van je rechterhand maak je een vuist en deze vuist zet je op je staartbotje, waardoor je arm in een hoek staat. Je draait je hoofd naar rechts, zoals je doet om adem te halen. Je rechterschouder en borst probeer je zo hoog mogelijk uit het water te tillen, zonder je hoofd op te tillen of je ligging aan te tasten. Beide heupen liggen nog steeds op een horizontale lijn.

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

GERICHT TRAINEN iS ZOVEEL MINDER WERK!