STRATEGIE ZONDAG

SPORTMET

WELKE OEFENINGEN LEVEREN JE ECHT WINST OP?

Veel atleten trainen op een schema of krijgen opdrachten van een trainer. Heb je ooit nagedacht of een oefening nog wel werkt voor jou? Welke oefeningen leveren je echt winst op? Dat is de strategische vraag van vandaag. Hoe los je dat op? Dat is heel simpel. Vervang de oefening voor een andere!

HOE KAN HET DAT OEFENINGEN NIET WERKEN?

Techniekoefeningen die alleen gedaan worden om de oefening te doen, zullen weinig effect hebben op je sport. Ook oefeningen die je als atleet niet kan vertalen naar de gehele beweging, hebben geen effect. En dan heb je nog techniekoefeningen die je al zo vaak gedaan hebt, dat je daar al zo goed in bent geworden, dat verbetering (bijna) niet mogelijk is. Dan wordt het tijd om de bepaalde techniekoefening los te laten en deze te veranderen.

HOE BEPAAL JE DAT EEN OEFENING WERKT?

Het antwoord is heel simpel. Je merkt dat je dichter bij je doel komt. Alleen komt dat nu door deze oefening of een andere of een combinatie? En daar wordt het heel ingewikkeld.

Houd het simpel. Ga een lijst met oefeningen na en bepaal heel snel of het een 'ja' of 'nee' is. De eerste ingeving is meestal de beste en daar komt nog bij dat een nieuwe oefening misschien meer voordelen heeft.

WELKE OEFENINGEN KUN JE SOWIESO SCHRAPPEN?

Waar heb jij de meeste winst op te behalen? Welke verbeterpunten komen uit jouw analyses of uit testen? Oefeningen die niet aan bijdragen aan jouw focuspunten, kun je sowieso schrappen. En oefeningen die je dus al jaren doet en er niet meer over nadenkt, zijn aan vervanging toe.

Merk je dat je deze toch nodig hebt? Dan kun je ze altijd weer terug plaatsen in je trainingsprogramma.

HET VOORDEEL VAN NIEUWE OEFENINGEN

Een nieuwe oefening heeft het voordeel dat het net even weer buiten je comfort zone ligt. Je gaat je comfort zone uitbreiden en alles daar net buiten geeft je adrenaline en nieuwe energie voor focus. Er wordt niet voor niets gezegd dat 'the magic happens' buiten je comfort zone. Uit onderzoek is gebleken dat 'the magic' alleen werkt wanneer je net iets buiten je comfort zone gaat en niet heel ver daar buiten.

HOE BEPAAL JE DE NIEUWE OEFENINGEN?

Op het internet staan natuurlijk genoeg oefeningen, maar zijn die ook voor jou? Het makkelijkste is om de nieuwe oefeningen te proberen. Daarna kun je oordelen of het iets voor jou is. Hoewel het nadeel is, is dat je meestal niet in een keer een vertaalslag kan maken naar de gehele beweging van de sport.

Je coach of trainer vragen, is dan toch het beste advies. De trainer of coach heeft veel ervaring en kan direct al beter in de buurt komen bij een oefening wat jouw gaan helpen. Samen kom je veel verder dan alleen!

Heb je nu meer zin in de 'nieuwe' trainingen?

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

TRAIN GERICHT, DAT IS MINDER WERK