WIELREN WOENSDAG

SPORTMET

FIETS- & HELM VEILIGHEIDSCHECK

Veiligheid staat bovenaan het lijstje om te gaan fietsen, of dat nu op de racefiets is of op de mountainbike. Wanneer je harder gaat dan het gemiddelde en het voor andere verkeersdeelnemers het moeilijker wordt om in te schatten hoe hard je gaat, doe dan altijd even de veiligheidscheck voordat je gaat fietsen. Voer regelmatig deze check uit om veilig in het verkeer te kunnen sporten!

HELM

Zet je helm op, doe het riempje aan de onderkant nog niet vast. Klem eerst je helm goed op je hoofd door de lock aan de achterkant vast te draaien of te schuiven (dat ligt aan het merk helm dat je hebt). Als deze vast zit, dan check je of de helm kan afvallen wanneer je je hoofd voorover buigt. Blijft de helm zitten, dan is het goed! Doe de gesp dicht aan de onderkant. Daar mag een ruimte van twee vingers zijn. Niet meer, want dan kan deze over je kin gaan en ook niet minder vanwege het knellen tijdens het sporten.

Let op: Er zit een houdbaarheidsdatum op je helm. Echt serieus, die staat in je helm geplakt met een sticker. Een helm vervang je ongeveer om de drie jaar. Mocht je met je helm op een valpartij hebben gehad, vervang je helm dan meteen. Er komen kleine scheurtjes aan de binnenkant van de helm en deze kan geen tweede val opvangen. Dit is dus heel belangrijk!

Wil je een nieuwe helm kopen? Dan raad ik aan dat je de helm eerst gaat passen. Een helm moet ook goed zitten. Tenzij je natuurlijk voor hetzelfde merk en model gaat. Dan kun je de juiste maat zo online bestellen.

FIETS

Bij de fiets check je of de rem bij het voorwiel werkt en ook de rem bij het achterwiel. Check of de snelspanners vast zitten en ga na of je wiel vrij kan draaien. Natuurlijk die je dit zowel bij het voor- als bij het achterwiel.

In de video hieronder wordt de gehele veiligheidscheck super helder en duidelijk uitgelegd door de NTFU. Dankje!

Hoe veilig fiets jij?

SUCCES!

Lien

OOK INTERESSANT

ZET EEN VOET VOOR DE ANDER