ZWEM ZATERDAG

SPORTMET

tips voor de duwfase

De duwfase wordt onder water uitgevoerd en bevindt zich tussen de trekfase en de uithaal van de hand uit het water bij de borstcrawl. Je kunt hier de meeste tijdwinst uithalen door op een optimale manier dit uit te voeren. Het is een van de makkelijkste gedeelten van de borstcrawl armslag om aan te passen en je merkt ook direct resultaat. Het doel van een optimale duwfase is om je constante tempo te verhogen. Wanneer je de krachtsinspanning (nog) niet zolang kan volhouden als de afstand die je gaat zwemmen, dan kan het super handig zijn wanneer je even iemand wil bij- of inhalen.

De 3 belangrijkste tips voor de duwfase leg ik hieronder in de video uit.

ZWEMTECHNIEK #2 TIPS VOOR DE DUWFASE

TIP #1: DE JUISTE HANDPOSITIE

Gebruik je maximaal je handoppervlak om deze zo tegen het water aan te zetten dat je jezelf vooruit duwt en houdt je elleboog gebogen in ongeveer een hoek van 90 graden (iets kleiner mag ook). Het optimale handoppervlak en de plaats waar je dit neerzet, dat wordt er bedoeld met de juiste handpositie.

Deze is niet alleen aan het begin van de duwfase optimaal, maar gedurende de gehele duwafstand totdat je je hand uit het water haalt om je arm over het water te halen. Op deze manier heb je de hele duwfase een maximaal profijt van het duwen en zie je dat terug in de snelheid.

TIP #2: BEGIN ZO VROEG MOGELIJK MET JE DUWFASE

Sommige atleten zijn heel flexibel in hun schouders en dat kan een ontzettend voordeel opleveren. Wanneer je al een paar centimeter eerder kan beginnen met je lichaam naar voren duwen, dan behaal je meteen tijdwinst. De meeste mensen hebben meer kracht om te duwen dan om hun lichaam naar voren te trekken. Dus wanneer je de hoek van je lichaam en je schouder kleiner kan maken dan 90 graden, dan kan je de duwfase eerder inzetten.

TIP #3: DRAAI JE ONDERARM NAAR BUITEN BIJ DE ROTATIE

Wanneer je lekker borstcrawl aan het zwemmen bent, dan roteer je je lichaam en dat doe je sowieso in de duwfase. Om dan je arm- en handpositie zo optimaal mogelijk te houden, heb je je onderarm naar buiten te draaien wanneer je je lichaam roteert. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je niet gaat duwen met alleen de zijkant van je hand.

PRO TIP!

Wanneer je begint met zwemmen, houd dan je vingers bij elkaar bij een armslag onderwater. Maar wanneer je een gevorderde zwemmer bent, dan kan je je vingers iets uit elkaar doen bij de armslag onderwater. Net niet zover dat er water tussendoor gaat, maar ver genoeg om je handoppervlak iets te vergroten om nog meer directe winst te pakken op je contante tempo.

DIT WAREN DE DRIE TIPS VOOR DE DUWFASE!

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

ALS JE HET NIET MEER TREKT, DAN MOET JE DUWEN