ZWEM ZATERDAG

SPORTMET

HOE DE STOOMBOOT HELPT BIJ JE ADEMHALING

Het Sinterklaasfeest is in volle gang en dan hoort daar een tip bij over het triatlonzwemmen. Het ademen in de borstcrawl is een belangrijk punt waarop je winst kunt behalen op je efficiëntie in een triatlonwedstrijd. Of met andere woorden: je komt minder moe het water uit wanneer je je ademhaling onder controle hebt of je kunt de afstand langer volhouden. Bij het hardlopen en wielrennen is de manier van ademhalen ook zeker van belang. Alleen kun je daar wat makkelijk smokkelen. 

DE ADEMHALING BIJ DE BORSTCRAWL

Bij de borstcrawl bevindt je gezicht zich in het water en wanneer je onder water nog adem wil halen, dan gaat het mis. Je proest het uit! Water in je neus geeft geen fijn gevoel. Daarom adem je altijd uit wanneer je neus in het water ligt. Het water krijgt geen kans om in je neus te komen. Wanneer je gezicht in het water ligt, adem je dus uit. Wanneer je adem gaat halen, heb je alles al uitgeblazen en hoef je alleen een hap adem te halen. Inademen en klaar. 

Er kan bij de borstcrawl in principe nooit water in je neus komen.

HET GELUID VAN DE STOOMBOOT

Het geluid van de stoomboot kan iedereen nadoen. We hebben vaak genoeg Sinterklaas zien arriveren op televisie. Je neuriet de lage toon door je mond dicht te houden en door je neus uit te ademen. En dat is precies zoals je in het water bij de borstcrawl uit ademt. Ok, het geluid hoort er niet bij natuurlijk. Maar maak het geluid eens in een training een paar baantjes lang. Dan merk je op of je nu wel of niet een goede ademhaling hebt of dat je nog groei te behalen hebt.

Ik zie nog steeds veel atleten, ook onder de snelsten, die vlak voordat ze adem gaan happen, nog snel even uitblazen. Door het geluid te maken van de stoomboot, kan dat niet en adem je uit wanneer je neus in het water is. Op deze manier adem je beheerst en langzaam het gehele stuk uit tot je weer adem gaat halen. Het kost minder energie en je kunt veel gemakkelijker langere afstanden afleggen.

Hoe de stoomboot je helpt bij je borstcrawl ademhaling
De stoomboot helpt je bij je borstcrawl ademhaling

TOEOEOEOEOEOEOEOET!

Fijne Sinterklaas!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

FOCUS IS KRACHT