DENDER DINSDAG

SPORTMET

STEIGERUNG

Steigerung is een trainingsvorm om aan te geven dat je langzaam begint en steeds sneller gaat op een rustige en beheerste manier. Wanneer je als hardloper een dieseltje bent en dus pas laat op gang komt, dan zijn intervaltrainingen niet jouw favoriete trainingen. Je kan daar ook snel geblesseerd van raken, omdat je aan het vechten bent tegen je eigen natuur door toch hard te willen lopen. De trainingsvorm steigerung is jou dan op het lijf geschreven.

STEIGERUNG ALS WARMING-UP OF COOLING-DOWN

Je begint het echt rustig met hardlopen en pas als het goed voelt, dan ga je iets harder en zo ga je verder tot hard gaan niet meer goed voelt en dan blijf je op dat tempo verder lopen. Je kunt deze trainingsvorm goed gebruiken voor je warming-up en ook voor je cooling-down (zie de post: opbouw training hardlopen). Ga dan echt heel rustig van start en bouw in de 10 tot 15 minuten op naar een lekker tempo van een intensiteit tussen de 70% - 75% Bouw dan niet op naar je maximale tempo of hartslag.

TIJDENS DE STEIGERUNG

Tijdens het versnellen heb je de focus liggen op je looptechniek en je ademhaling. Dus niet of je de tijd wel redt of hoe hard je moet werken voor een bepaald tempo. Wanneer het goed gaat, dan kun je er weer een beetje gas bij doen, totdat je ademhaling of je looptechniek achteruit gaat. Dan ga je terug naar het tempo waarin dit nog goed ging. Je wil namelijk groeien in het hardlopen en niet een 'slechte' techniek trainen. Het zou echt top zijn als je op je gewenste wedstrijdtempo terecht komt of iets sneller.

VOORDEEL STEIGERUNG

Het voordeel van het lopen in steigerung is dat je even de tijd hebt om op je techniek te letten. Je kunt focussen op je loophouding, de knie hoogte, de afzet en of je een goede afwikkeling hebt van je voeten. Vaak ga je 'slordig' hardlopen wanneer je een interval loopt. Steigerung is de ideale trainingsvorm om je te leren sneller te hard te lopen met behoud van techniek en de juiste ademhaling.

VARIATIE

- Doe de steigerung ook eens andersom.

- Probeer de steigerung steeds korter te maken en op een gegeven moment kun je ook meedoen aan de snelle intervallen. Nou ja, je zult altijd een dieseltje blijven. De eerste 10 meter rekenen we dan niet mee.

TIP!

Wie hier het meest baat bij hebben, zijn de dieseltjes onder ons. De atleten die niet zo snel op gang komen, maar wanneer ze eenmaal op gang zijn, dan stomen ze door tot de finish. Misschien herken je jezelf hierin: "Je vindt de intervaltraining zwaar, want wanneer jij op gang bent, dan zijn de meters op." Maak dan ook gebruik van een korte steigerung en geef dat aan bij je trainer. In plaats van de 100m sprint, doe jij een steigerung van 50 tot 100 meter steigerung en houd je de topsnelheid nog 50m vast. Dit is namelijk beter voor jou, omdat de kans kleiner wordt op blessures.

SUCCES!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

ZET EEN VOET VOOR DE ANDER