DENDER DINSDAG

SPORTMET

HOE VAAK LOOP JIJ HARD?

Wil je beter worden in hardlopen, dan wordt er geadviseerd om minstens drie keer in de week hard te gaan lopen. Om daar het beste resultaat uit te halen, loop je een snelle duurloop, een tempoloop en een intervaltraining. Houd altijd een rustdag na de intervaltraining of langer, zeker als je sporthorloge dat aangeeft. Hoe vaak loop jij hard? Kom jij aan die drie keer per week?
 

MAG JE ELKE DAG HARDLOPEN?

Sommige mensen lopen inderdaad elke dag hard en er zijn ook genoeg voordelen te noemen. Het valt ook onder de gestelde gezondheidsnorm van een half uur matig intensief bewegen per dag. Wanneer je elke dag gaat hardlopen, wissel de trainingen af en neem sowieso een herstelloopje in je hardloopschema op. In de video worden er 5 voordelen genoemd tijdens zijn dagelijkse run. Het is echt een heel motiverend filmpje.

HOE VAAK LOOP JE HARD ALS TRIATLEET?

Triatleten hebben ook nog het wielrennen en het zwemmen te trainen. Hoe verdeel je dat? Op zich is dat niet zo heel moeilijk. Dat is afhankelijk van je gestelde doelen, de mate waarin jij het risico loopt op blessures bij het hardlopen en waar jij je fijn bij voelt. Wanneer je bij het hardlopen snel blessures oploopt is het verstandig om maximaal 2x in de week te gaan hardlopen, maar daar zet je een extra training in het wielrennen tegenover. Zorg dat je de trainingen voor het hardlopen fijn voor je lichaam houdt. Dus is intervaltraining de grootste risicofactor, dan doe je die op de racefiets. Heb je meer moeite met een langzame duurloop, dan maak je daar een fietstochtje van. Doe sowieso de tempoloop.

BEN JE EEN BEGINNENDE HARDLOPER?

Ben je een beginnende hardloper, bouw dan langzaam de trainingen op. Begin met 2 keer in de week en verdeel de trainingen ook lekker over de week, zodat je ook veel rust pakt. Ga ook zeker geen lange afstanden lopen. Begin met 10 tot 15 minuten en bouw de afstand bij een van de trainingen uit of pak er een derde bij na een aantal weken.

Hoe vaak ga jij nu hardlopen?

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

ZET EEN VOET VOOR DE ANDER