STRATEGIE ZONDAG

SPORTMET

KIES JE COACH!

Kies je coach? Ja, kies de trainer of coach die jou ook daadwerkelijk kan laten groeien! Dat klinkt ergens misschien heel hard en aan de andere kant ook super logisch. Denk er maar eens over na. Niet elke persoon kan je laten groeien zoals jij dat wil. Niet elke trainer of coach spreekt jouw taal of past trainingsmethodes toe waar jij het meest baat bij hebt. Net zoals niet elke winkel producten verkoopt die jij wil kopen/hebben. Zo is het ook met een trainer of coach. Wie kan je helpen en hoe bepaal je dat?

HOE KIES JE EEN COACH?

Bepaal wat je nodig hebt. Soms weet je dat niet en dan is mijn advies om eerst een paar trainingen te ervaren. De meeste verenigingen bieden de eerste training gratis aan of tegen een kleine vergoeding. Ervaar eerst en oordeel later. Onthoud goed dat het een oordeel is over wat voor jou gaat werken, niet over of een trainer goed of slecht is. Alle trainers en coaches hebben een eigen methode en daar passen altijd atleten bij.

Ik geef even een paar voorbeelden uit mijn eigen ervaringen. Doe er je voordeel mee!

ZWEMTRAINER GEVONDEN!

In mijn studententijd heb ik bijvoorbeeld pas echt leren zwemmen bij de studenten zwemvereniging Z.V.P. Piranha. De trainer en coach was op dat moment Teun Groenenweg. Hij is echt een super goede techniek trainer en coach voor het wedstrijdzwemmen voor mij geweest. Waarom?

Ten eerste gaf Teun mij energie. Ik heb even een video opgeduikeld op YouTube van hem en hij vertelt hierin dat hij trainer zijn leuk vindt. Teun geeft de training net zo enthousiast en vrolijk als op deze video. Oordeel zelf.

Ten tweede heeft hij duidelijk zijn eigen trainingsmethode met veel variatie in de oefeningen, opdrachten en spelletjes.

Dat is een combinatie waar ik me enorm in kan vinden: energie, variatie & plezier. Voor mij is dat een topcombinatie. Ik groei daardoor maximaal

Interview met zwemtrainer Teun Groeneweg

OPEENS KON IK HARDLOPEN

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een triathlontrainer, dat was er eentje in opleiding op dat moment: Karin Sloove van Mijn Sport Avontuur. Ze zocht atleten die ze kon begeleiden als een soort 'stage' voor de opleiding. Karin straalt enthousiasme en energie! Dus ik heb me meteen aangemeld. Ik kreeg elke week een schema toegestuurd voor het hardlopen en wielrennen op hartslag. Ik koos ervoor het zwemmen bij Teun te laten.

Op het schema stond aangegeven wat ik moest doen en op welke hartslag. Als ik de training had gedaan, dan kon ik hem 'groen' kleuren. Als ik hem anders had gedaan dan werd het 'oranje' en 'rood' als ik de training niet gedaan had. Er was ruimte voor opmerkingen.

Wat vond ik fijn? Van Karin zelf krijg ik energie. Ik vond het fijn om elke week een schema in mijn inbox te krijgen. Een vakje 'groen' kleuren geeft ongeveer hetzelfde gevoel als de smiley wanneer je niet te hard rijdt. Alleen trainen vond ik nogal saai en op hartslag ging echt heel langzaam. Het resulteerde echt in een enorme groei in de hardloopsnelheid en dat geeft een gevoel van vrijheid! Heerlijk.

MIJN CONCLUSIE

Ik vind het prettig als iemand onwijs enthousiast is over de sport waar ik een training in ga doen en dat uitstraalt zonder daar moeite voor te doen. Sporten met plezier overschaduwt alle negativiteit (als die er al is). Alleen op een schema trainen houd ik niet vol, daar put ik geen energie uit. Dus ik sport het liefst met een of meerdere sportbuddy's.

De andere conclusie is dat ik Teun, Karin en alle andere trainers, clubgenoten en atleten waar ik mee heb getraind wil bedanken.
Jullie hebben me niet alleen een betere atleet gemaakt, maar ook een betere trainer en coach. Super dat jullie er zijn!

WAT IS JOU ERVARING?

Ga na wat je nu vindt van de trainers en hun trainingsmethodes waar je hebt getraind. Passen die bij jou? Wat vind je wel en wat vind je niet leuk aan hen en de trainingsmethode? Waar wordt je beter van en waar niet? Schrijf het op en schrijf vooral op wat voor jou ideaal zou zijn.
Vertel het je huidige trainer of coach. Dat kan ook heel goed een leermomentje voor hem of haar zijn. Je kunt altijd kiezen voor een andere trainer of coach.

KIES JE COACH!

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

WIE KAN JE HELPEN?