DYNAMISCHE DONDERDAG

SPORTMET

TRAINEN VAN FLEXIBILITEIT

Triatleten, hardlopers, zwemmers en wielrenners trainen voornamelijk kracht, duur, techniek, skills en conditie. Terecht! Dat is ook zeker wat je nodig hebt.
Alleen wordt flexibiliteit vaak vergeten of een klein beetje uitgevoerd tijdens een warming up of de cooling down. Vaak wordt dit geforceerd en vanuit kracht gedaan, waardoor het effect achterblijft of er soms zelfs blessures ontstaan. 

De meeste atleten weten ook niet goed waarom je rekt en strekt. Het hoort een beetje bij de warming up, bij de loopscholing of de cooling down. Wanneer je alleen kracht traint, zullen je spieren korter worden. Dat betekent dat je minder lenig wordt. Door te trainen maak je lactaat aan. Bij duurtrainingen is dit minder dan bij sprintsessies. Het ligt ook geheel aan de hoeveelheid rust en ontspanning je je spieren geeft om dit af te voeren. Je merkt waar je ‘probleemgebieden’ zitten en je krijgt daardoor de kans om een blessure te voorkomen. Rekken en strekken doe je namelijk vanuit ontspanning en daarvoor gebruik je je ademhaling. 

Bij het zwemmen wil je je weerstand in het water tot een minimum beperken. Bij het hardlopen is handig dat je je lichaamshouding goed houdt en bij het wielrennen is bijvoorbeeld een optimale tijdrithouding op de fiets van belang. Flexibiliteit maakt het sporten allemaal wat makkelijker en geeft meer comfort voor jou.

Hoe ga je resultaat merken? Dat kun je zien aan hoe makkelijk je in een bepaalde houding kunt sporten en je zult het merken aan je hartslag tijdens je trainingen.
Door focus en een juiste ademhaling zal je hartslag lager zijn (tenzij je dit al helemaal beheerst).

WAAROM?

Het trainen van flexibiliteit geeft je een betere doorbloeding voor sneller herstel en minder kans op blessures doordat je 'probleemgebieden' eerder opmerkt. Flexibiliteit kun je alleen trainen vanuit ontspanning. In de yoga wordt dit heel goed toegepast en leer je hoe je dit het beste kunt doen. Daarbij komt dat yoga zorgt voor het trainen van focus en een betere ademhaling tijdens inspanning. Dat is fijn hè!? Daarom wordt het nu ook in de training topatleten opgenomen.

Door de verschillende poses samen met je ademhaling, komt je doorbloeding op gang. Het lactaat kan uit de spieren worden gevoerd. Via de ademhaling komt er genoeg zuurstof bij de spieren om te herstellen. Ook voer je kooldioxide af, zodat er niet meer zuur in je spieren wordt opgebouwd. Je lichaam wordt voorbereid voor een goede training / wedstrijd of je gebruikt dit voor een beter herstel.

Je wordt leniger en dat kan helpen bij zoveel sporten: grotere passen, betere voetafwikkeling, stroomlijnen, je lichaam strekken, je houding, je tijdrithouding, enz!

HOE?

De beste manier om flexibiliteit te trainen is door met ontspanning en aandacht verschillende spieren te rekken en stretchen. In de yoga hebben ze al helemaal uitgevonden hoe dit op de juiste manier kan worden uitgevoerd. Rekken en stretchen doe je namelijk door je ademhaling te gebruiken. Wanneer je inademt gaat het om de houding en wanneer je uit ademt kun je je spieren ontspannen. De ademhaling gaat heel rustig, ongeveer 8 tot 12 ademhalingen per minuut. Adem je vaker in een bepaalde pose naar een bepaald 'probleemgebied', dan zak je steeds verder in de houding. Op deze manier heb je tijd om je focus naar het gebied te brengen waar je dat het hardst nodig hebt.

'Probleemgebieden' komen aan het licht voordat er echt een blessure is ontstaan. Je merkt echt waar de houding wordt tegengehouden. Vandaar dat dit een fijne manier is om actief aan blessurepreventie te doen. Je neemt even de tijd om naar je lichaam te luisteren en je spieren ontspanning te geven.

WANNEER?

Geen paniek! Er hoeft geen training bij te komen. Dat kan wel natuurlijk als je dat leuk vindt.
Je kunt heel goed 10-30 minuten oefeningen doen om je flexibiliteit te trainen als warming up of als cooling down. Een goede warming-up voorkomt blessures en een goede cooling down zorgt voor een goed herstel. Vergeet dat dus niet te doen! Zelfs al train je bij een vereniging of club, probeer bij de oefeningen voor het rekken en strekken die zij aanbieden te letten op je ademhaling. Adem in wanneer je je spieren aanspant en adem uit wanneer je je spieren ontspant of in dezelfde positie houdt.

TIP!

- Doe een keer Power yoga in plaats van je core training. Dat is ook leuk nog leuk voor de afwisseling.

- Yin yoga kan heel goed voor het slapen gaan. Heerlijk om bij in slaap te vallen!

VIDEO YOGA VOOR ZWEMMERS

SUCCES!

Lien

OOK INTERESSANT

ZOLANG ALLES GAAT ZOALS IK HET WIL, BEN IK HEEL FLEXIBEL