ZWEM ZATERDAG

SPORTMET

BORSTCRAWL MET NEUSCLIP

Borstcrawl met neusclip is niet aan te raden. Het kan zijn dat je er toch voor kiest om diverse redenen. Zo kan je last hebben van het chloor of de chloordampen in een zwembad, wat irritatie in de neus kan geven. Borstcrawl zwemmen met een neusclip kan deze irritatie helpen voorkomen. 

Of je krijgt elke keer water in je neus bij een keerpunt en dan kan een neusclip ook helpen om je lekkerder te laten zwemmen. Daar hoef je je dan even geen zorgen meer over te maken. Het nadeel hierbij is dat je het uit ademen bij een keerpunt dan ook niet zal aanleren. Soms lukt dat niet en heeft lekker zwemmen de prioriteit. Laat het even rusten en probeer het later nog weer eens te trainen.

ZO GAAT ADEMEN MET DE NEUSCLIP!

Het ademen met een neusclip veranderd natuurlijk, want je kan je neus niet gebruiken om uit te ademen. Je zult het in- en uitademen beide via de mond doen. Het inademen blijft hetzelfde. Je draait je hoofd mee en haalt een hap adem. Wanneer je je hoofd weer terug draait in het water, begint het uitademen. Dit doe je langzaam en gedoseerd en de lucht probeer je zoveel mogelijk onder je lichaam door te blazen zonder dat je hoofdpositie te diep wordt. Je ademt altijd door en er zit geen moment tussen dat je je adem inhoudt.

WAT DOE JE BIJ HET KEERPUNT?

Hier is het principe hetzelfde als bij de gewone ademhaling bij de borstcrawl. Wanneer je een keerpunt maakt, blaas je uit en dat doe je nu door de lucht door je mond naar buiten te laten gaan. Door de neusclip is het verleidelijk om hier je adem in te houden. Dat is niet de bedoeling wanneer je verder wil zwemmen.

Op het moment van de afzet lever je een enorme kracht. Wanneer je kracht gebruikt, adem je uit. Dat is binnen de fitness- & krachttraining het geval en ook bij de afzet. Het gaat je helpen bij een betere afzet en kun je ook weer lucht halen wanneer het keerpunt is geweest (en een paar slagen). Je blijft in het ritme en het lichaam presteert daar beter op.

ADVIES

Gebruik liever geen neusclip, alleen als het echt niet anders kan.

Borstcrawl met neusclip doe dat liever niet, maar als het niet anders kan, dan op de goede manier graag!

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

NIET ALLES HOEFT TE LUKKEN