MATERIAAL MAANDAG

SPORTMET

WELKE BADMUTS KIES JE?

Als je niet een kaalgeschoren hoofd hebt, dan zorgt je haar op je hoofd ook voor extra weerstand als je gaat zwemmen. Heb je heel lang haar? Dan kun je zelfs paar seconden winnen op een 100m door het dragen van een zwemcap! Maar welke zwemcap kies je? Er is zoveel keus.

In open water waar het water nog koud aanvoelt, is het verstandig om twee badmutsen over elkaar te dragen. Voelt het water warm aan voor jou, draag dan altijd een badmuts. Voor de veiligheid wordt er aangeraden om in open water met een gekleurde of witte zwemcap te zwemmen. Dan ben je beter zichtbaar voor als er wat mocht gebeuren.

Bij een triatlonwedstrijd krijg je vaak een badmuts van de organisatie. Als de wedstrijd begint in een zwembad, dan zorgt de organisatie vaak voor badmutsen in verschillende kleuren om het makkelijk te maken voor de banenteller. 

In triatlon die begint in open water wordt er vaak gewerkt met kleuren, zodat de organisatie kan zien in welke categorie je de wedstrijd gaat doen. Bij het wedstrijdzwemmen heb je je eigen zwemcap op. 

Start je met meerdere mensen tegelijk en de temperatuur is aan de koude kant, draag dan je brilletje tussen de twee badmutsen. Dan kun je die niet kwijtraken. Als het warmer is, doe dan eerst je zwembril op en dan de zwemcap van de organisatie. Dan heb je minder kans dat deze per ongeluk door een andere deelnemer van je hoofd wordt afgedaan.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten:

Kies je badmuts

SILICONEN

Siliconen zwemcaps zijn elastisch, water en UV-bestendig en plakken niet. Door de rekbaarheid past deze zwemcap altijd, ook al heb je een groot hoofd of veel haar. Je kunt de cap makkelijk op en af zetten doordat deze niet aan je hoofdhuid plakt. Dat kan een voor en een nadeel zijn. Ze zijn wel wat dikker dan badmutsen van latex.

LATEX

Latex zwemcaps zijn dunner, waterafstotend en zijn wat plakkeriger waardoor de cap goed blijft zitten. Het wordt daardoor wel lastiger om de muts op en af te zetten. Latex badmutsen zijn minder rekbaar, maar scheuren niet snel kapot. Ze kunnen voor allergische reacties zorgen. 

TEXTIEL

Badmutsen van textiel en rubber raad ik niet aan om te gebruiken voor het sportieve zwemmen. Textiel maakt dat je je zwaar voelt, want het zuigt veel water op. En rubber is heel stug, waardoor de pasvorm vaak niet optimaal is.

Welke badmuts kies je?

SUCCES!

Lien

OOK INTERESSANT

Kijk elke dag naar nieuwe tips & tricks in de triatlon community!

SOMS IS EEN BESLUIT GENOEG