MATERIAAL MAANDAG

SPORTMET

ALLES OVER SCHOENPLAATJES

Wat echt heel handig is, zijn de klikpedalen op de racefiets. Het is in het begin even wennen om in en uit te klikken, maar de snelheid die je ermee wint is echt zo fijn! Je kunt niet alleen duwen, maar ook aan je pedaal trekken als die vast zit op je trapper. Hierdoor kun je over de volledige 360 graden van de trapronde je kracht inzetten. De wielren- of triatlonschoen helpt je de kracht over te kunnen brengen, doordat de zool stug en verhard is. 

Maar hoe bevestig je nu dat schoenplaatje, zodat je maximaal druk op de pedalen kan geven? En welk schoenplaatje kies je?

JE SCHOENPLAATJE AFSTELLEN

Hoe zet je nu je schoenplaatje op een juiste manier onder je schoen. Hoe meet je waar ze moeten komen te zitten? En hoe vertaal je dat naar de plaats van het schoenplaatje onder je schoen? 

Zorg op het punt van je voet waar je het meeste kracht kan zetten,  op de as van het pedaal uitkomt. 

Het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd in deze video van ROEL PEERENBOOM. Dankjewel!

WELKE HEB JE NODIG?

Je hebt rode, gele en blauwe schoenplaatjes. Welke kies je? Het verschil zit hem in de beweging. De rode schoenplaatjes zijn helemaal stug en daar zit geen beweging in wanneer je die onder je schoen hebt vast gemaakt. Het gele schoenplaatje biedt je een beweging van ongeveer 6 graden. Dan hebben we nog het blauwe plaatje en die zit daar tussenin. Nu weet je wat het verschil is, maar wat kan je ermee?

Kort door de bocht is het rode schoenplaatje voor de wedstrijdrenner en de gele voor de toerrijders. De blauwe wordt echt bijna niet meer gebruikt. Dus wanneer je het niet weet, ga dan voor het gele schoenplaatje.

ADVIES

Vervang je schoenplaatje wanneer de kleur op bepaalde punten is afgebrokkeld. Zie je zwart in plaats van de kleur rood, blauw of geel, ook al is dat op een plek, dan is het toch tijd voor vervanging.

Ga snel je schoenplaatjes checken!

Succes!

Lien

OOK INTERESSANT

WAT EEN SPUL!